Leefstijlakkoord Enkhuizen

Samen met zo’n 30 lokale partijen heb ik als formateur ideeën, activiteiten en samenwerking in beeld gebracht voor het leefstijlakkoord in Enkhuizen.

Onder de noemer ‘Samen voor een gezond Enkhuizen’ wordt de komende 3 jaar met en voor inwoners van alles gedaan om een gezonde leefstijl te stimuleren.

In het akkoord zijn concrete maatregelen opgenomen om roken en overgewicht tegen te gaan. Maar er is ook veel aandacht voor de achterliggende problematiek.  Daarbij kun je denken aan schulden, armoede en eenzaamheid. Het eerste jaar wordt vooral ingezet op de jongste jeugd, waarbij er alles aan gedaan wordt om kinderen een kansrijke start te geven. De eerste 1000 dagen van een kind krijgt hierin een belangrijke plek. Natuurlijk is er ook een verbinding gemaakt met het Sportakkoord Enkhuizen. Bewegen is naast gezonde voeding en een gezonde omgeving een onmisbaar onderdeel van de gezonde leefstijl.

JOGG coach

Als JOGG-coach bied ik ondersteuning en advies aan de lokale JOGG-professional.

In korte tijd ga ik samen met de JOGG regisseur aan de slag. Bijvoorbeeld om te helpen bij de eerste stappen bij een net gestarte JOGG-gemeente. Of juist bij een verdiepende, afgebakende opdracht als de gemeente al langer JOGG-gemeente is.

Samen met de JOGG-regisseur kijk ik wat nodig en wenselijk is. We overleggen digitaal of bij de JOGG gemeente. Een kleine greep uit de werkzaamheden: Ik begeleid de regisseur en beleidsmedewerker bij wegwijs worden in de JOGG-aanpak. Help bij het verzamelen van relevante informatie.  Maak met de regisseur en beleidsmedewerker een netwerkanalyse of

ondersteun bij het vergroten van draagvlak voor, en bekendheid over JOGG in de gemeente. Maar natuurlijk kan er op maat nog veel meer. De wensen en verwachtingen spreken we samen uit en vertalen we naar een paar concrete afspraken.

DOORTRAPPEN​

Van strategie naar zichtbare resultaten. Dat doe ik voor het programma ‘Doortrappen’. Veiliger fietsen tot je 100e.

Voor het programma ‘Doortrappen’ ga ik op zoek naar lokale partners die actief zijn voor en met senioren. Met ondersteuning, advies, communicatie en creativiteit, zorg ik ervoor dat vraag en aanbod voor de senioren op elkaar afgestemd zijn.

In deze ‘klus’ ondersteun ik het management en medewerkers van de Provincie om de doelstellingen van het programma Doortrappen te halen. Ik vertaal het beleid naar actie en denk mee over sleutelfiguren. Ik geef ondersteuning op maat, zorg voor interventies en bouw aan een passend een netwerk.

Met als resultaat: vitalere senioren en minder ongevallen.

Dit programma loopt inmiddels in een aantal gemeenten. Amsterdam is één van de koplopers. Hier heb ik een grote Kick-Off en diverse pilots georganiseerd. Landsmeer was de volgende gemeente met een inspiratiesessie voor welzijns- en zorgmedewerkers. Vanaf maart ben ik als Kwartiermaker en Coördinator Doortrappen actief in de Provincie Utrecht.

Lokaal sportakkoord

Als sportformateur heb ik het proces begeleid naar het, inmiddels afgeronde, Lokale Sport- en beweegakkoord Houten.

Het was mijn taak te komen tot een akkoord met als motto dat inwoners van Houten ‘met nog meer plezier sporten en bewegen’. En hier ook echt mee de slag gaan.…

Een kleine blik op het werk voor deze opdracht;

Ik heb sleutelfiguren benaderd, verzameld van wat er al is (je begint nooit bij 0) en van daaruit stappen gezet naar het Sport- en beweegakkoord. Door het organiseren van inspiratie- en kennissessies ontstonden ideeën en werd een draagvlak gecreëerd.

Tevens was ik voorzitter en gespreksleider van het overleg. Het totaal heb ik vertaald in een leesbaar akkoord.

LAAT JE NIET VALLEN

Dit is de Amsterdamse aanpak valpreventie voor senioren. Deze aanpak heb ik mede ontwikkeld en brengen we onder de aandacht.

Signaleren, screenen en verwijzen zijn de pijlers van de aanpak. Door een communicatiecampagne gericht op senioren en met een tikkie Amsterdamse humor. Zo worden senioren, zorgprofessionals, welzijnsconsulenten en apothekers geïnformeerd. Én vooral ook bewust gemaakt van alle factoren die van invloed zijn op het voorkomen van valincidenten. Maar ook hoe je daar zelf, als senior, verwijzer of vrijwilliger, iets aan bij kunt dragen.

SLIM WONEN

Langer thuis wonen door gebruik te maken van technologie. Hoe doe je dat?

Samen met de woningcoöperatie, thuiszorginstelling en welzijnsorganisatie, nemen we oudere inwoners (en intermediairs) mee in praktische toepassingen. Oplossingen en aanpassingen die het thuis wonen makkelijker, veiliger en comfortabeler maken. Ik heb aan de basis gestaan van de ‘Slim thuis woning’ in Houten. Een plek waar zowel senioren, vrijwilligers, mantelzorgers als zorgverleners terecht kunnen.

NETWERKEN

Een netwerk aanpak om de gezonde -leefstijl- keuze makkelijker te maken. Dat is waar ik aan werk.

Samen met publieke en private partijen zetten we vol in op verschillende leefstijlthema’s, zoals gezonde voeding en bewegen.

Denk bijvoorbeeld aan een gezonde snacks in de sportkantines. Fruit ligt voor het grijpen en naar bitterballen moet je vragen. Of water met een smaakje staat op de bar en maakt frisdrank niet nodig.

Samenwerken met allerlei partners is hierbij natuurlijk noodzakelijk. De uitbater van de schoolkantine,  een diëtist, de GGD, een sportbuurtcoach, leerkracht LO, een beleidsmedewerker van de gemeente, zorgverzekeraar of de plaatselijke AH. Een goed netwerk om de gezonde leefstijl lokaal op de kaart te zetten.